poniedziałek, 2 lutego 2015

Chleb bezglutenowy wieloziarnisty





Składniki:

  • 500g mąki bezglutenowej (mieszanka ryżowej, kukurydzianej i gryczanej, w dowolnych proporcjach..u mnie 250 mąki ryżowej+ skrobia ziemniaczana , 150 kukurydzianej, 100 gryczanej)
  • 500ml ciepłej wody (lub odrobinkę więcej, trzeba obserwować konsystencje ciasta).
  •  14g suszonych drożdży bezglutenowych ,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 1/5 łyżki cukru


Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 230 st C przez około 1 godzinę. Odstawić do wystygnięcia.. i zjeść:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz