piątek, 23 stycznia 2015

Szarlotka bez jajek w wersji z minimalną ilością glutenu lub bez



Szarlotka bez jajek i bez glutenu (opcjonalnie)

1 margaryna kasia
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki (mieszanka mąk bezglutenowych, tu ryżowa, skrobia ziemniaczana i mąka gryczana)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (glutenowego nie miałam więc dodałam zwykły)
4-6 jabłek
cynamon
bułka tarta (jak ktoś posiada to idealna jest bezglutenowa)

Margarynę, cukier, mąkę, proszek do pieczenia ugniatamy, aż połączą się w jedną kulę. Kulę dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na blasze i posypujemy niewielką ilością tartej bułki (wsiąknie w nią sok z jabłek). Układamy pokrojone jabłka i posypujemy cynamonem. Na wierzch druga część ciasta.
I do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz