sobota, 17 stycznia 2015

Pyszne rogaliki drożdżowe

Pyszne, rozpływają się w ustach
Rogaliki drożdżowe:
  • 50 g drożdży(pól kostki)
  • szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
  • mąka ok 1 kg
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • słoiczek marmolady
  • jajko do posmarowania rogalików



Do miski wsypujemy około jednej szklanki mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz