środa, 22 lutego 2017

Pączki pieczone z dżemem brzoskwiniowym





Składniki:
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
20 dag drożdży
230 ml ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki roztopionego masła
dżem, konfitura wedle uznania
cukier puder, lukier lub co kto woli


zaczyn – drożdże rozrobić w 1/4 szklanki mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać gotowy zaczyn, jajko oraz mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą haka (kilka minut). Dodać roztopione, lekko przestudzone masło, ponownie wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto powinno być na tyle zwarte, by nie kleiło się zbyt mocno do rąk nie rozlewało na boki (jeśli jest za rzadkie dosypać mąki).
Gotowe przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3207/delikatne-paczki-pieczone---odchudzone#sthash.utvgwd2b.dpuf

Zaczyn: drożdże, pół szklanki ciepłego mleka, łyżka cukru, dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
Ciasto: mąkę i pozostałe składniki połączyć, dodać zaczyn wymieszać delikatnie i odstawić do podwojenia ilości.
Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt lejącą i niezbyt twardą. Jeśli się klei należy dodać mąki. Nie odgazowywać, nie zagniatać. Rozłożyć na stolnicy posypanej mąką. Lekko ugnieść rękami do wysokości około 2-3 cm. Można wykrawać kółka za pomocą szklanki i po upieczeniu napełnić dżemem lub delikatnie formować kulki już napełniając je konfiturą przed pieczeniem.
Pieczemy 8 -10 minut w temp 180 stopni.

zaczyn – drożdże rozrobić w 1/4 szklanki mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać gotowy zaczyn, jajko oraz mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą haka (kilka minut). Dodać roztopione, lekko przestudzone masło, ponownie wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto powinno być na tyle zwarte, by nie kleiło się zbyt mocno do rąk nie rozlewało na boki (jeśli jest za rzadkie dosypać mąki).
Gotowe przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3207/delikatne-paczki-pieczone---odchudzone#sthash.utvgwd2b.dpuf
zaczyn – drożdże rozrobić w 1/4 szklanki mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać gotowy zaczyn, jajko oraz mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą haka (kilka minut). Dodać roztopione, lekko przestudzone masło, ponownie wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto powinno być na tyle zwarte, by nie kleiło się zbyt mocno do rąk nie rozlewało na boki (jeśli jest za rzadkie dosypać mąki).
Gotowe przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3207/delikatne-paczki-pieczone---odchudzone#sthash.utvgwd2b.dpuf


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz