wtorek, 3 lutego 2015

Jabłka pod kruszonką z trzech mąk







Jabłka pod kruszonką z trzech mąk


Składniki kruszonki:
3 łyżki masła roślinnego
3 łyżki mąki jaglanej
1 łyżkę mąki gryczanej
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru trzcinowego




Mąkę jaglaną zrobiłam z kaszy jaglanej:
Kaszę prażyłam na patelni do momentu pojawienia się zapachu. Zalałam wrzątkiem i wrzuciłam kaszę z powrotem na patelnię, aby ją wysuszyć. Wysuszoną kaszę zmieliłam...  i już mąka gotowa.

Składniki mieszamy z sobą, tak aby miały konsystencję kruszonki.

5- 6 średnnich jabłek obieramy, kroimy w ćwiartki i podsmażamy na patelni, aby zmiekły.

Wkładamy jabłka do żaroodpornego naczynia, posypujemy cynamonem i pokrywamy kruszonką.
Danie wkładamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz