środa, 3 lutego 2016

Pączki bezglutenowe

 Pączusie...
bezglutenowe, ale z laktozą:)


Dwie wersje;)
Doskonała i doskonalsza;)


Wersja kukurydziana (kuleczki):

250 g twarogu półtłustego
250-270 g mąki kukurydzianej
3 jajka
80 g cukru trzcinowego
1 łyżka spirytusu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Jajka ubijamy, dodajemy twaróg a następnie cukier, mąkę, sodę, sól i spirytus. Formujemy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy lekko ostygną pruszymy cukrem pudrem.

Wersja z mix-em mąk:

Proporcje takie same, jak w przepisie wyżej, z ta różnicą, że mąkę kukurydzianą zastąpiłam uniwersalnym mixem mąk bezglutenowych. Ciasto wyszło lepkie, więc kładłam je łyżeczką. Wyszło bardziej puszyste, a smakiem przypomina pączki przygotowywane przez moją babcię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz