niedziela, 28 czerwca 2015

Bezglutenowa tarta z truskawkami





Składniki ciasta:

1/2 szklanki zmielonych płatków bezglutenowych- wybrałam owsiane, choć co do ich bezglutenowości można mieć zastrzeżenia (część do wysypania blaski, resztę dodaję do cista)
200 g migdałów (mielimy)
garść orzechów włoskich (mielimy)
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody
4 łyżki cukru ciemnego trzcinowego
szczypta soli
2-3 łyżki margaryny
2 łyżki mleka roślinnego (ja wykorzystałam z orzechów włoskich)


Nadzienie:
truskawki
cukier puder


Mielimy płatki, orzechy i migdały.

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i mieszamy z wszystkimi składnikami.
Ciasto wykładamy na wcześniej wysmarowaną margaryną i posypaną zmielonymi płatkami blaszkę.
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Następnie wykładamy owocami i wkładamy na kolejne 15-20 minut. Ciasto można opruszyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz