wtorek, 3 lutego 2015

Chlebek bezglutenowy z czarnuszką


Składniki:


  • 500g mąki bezglutenowej (mieszanka ryżowej, kukurydzianej i gryczanej, w dowolnych proporcjach..u mnie 250 mąki ryżowej+ skrobia ziemniaczana , 150 kukurydzianej, 100 gryczanej)
  • 500ml ciepłej wody (lub odrobinkę więcej, trzeba obserwować konsystencje ciasta).
  •  14g suszonych drożdży bezglutenowych ,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki sezamu,
  • łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 1/5 łyżki cukru


Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Ciasto przełożyć do formy i odstawić na kolejne 20 minut.
Piec w temperaturze 230 stopni C przez około 1 godzinę. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz