sobota, 26 marca 2016

Ciasto jaglane





Pyszne ciasto jaglane
Bez mleka, glutenu i jajek

Składniki:

Spód:
szklanka orzechów włoskich
12 daktyli (użyłam świeżych)
1-2 łyżki masła orzechowego

Masa:
szklanka kaszy jaglanej
2-3 łyżki syropu klonowego
2 szklanki mleka roślinnego (tu ryżowe)
łyżka oleju kokosowego
puszka mleka kokosowego (400 ml)
opcjonalnie laska wanilii
2 banany

Polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1-2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
łyżeczka syropu klonowego
kakao


Kaszę opłukujemy w gorącej wodzie a następnie gotujemy 20 minut w mleku ryżowym z dodatkiem oleju kokosowego. Po ugotowaniu pozostawiamy, aby kasza wchłonęła resztę płynu. Dodajemy syrop klonowy i laski wanilii jeśli mamy.
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie blendujemy je z orzechami (można dodać wodę z daktyli jeśli masa jest za sucha). Masę wykładamy w tortownicy, po uprzednim posmarowaniu jej olejem kokosowym. Wstawiamy do lodówki na 10-20 minut.

Kaszę blendujemy na gładką masę dodając do niej mleko kokosowe.

Spód smarujemy masłem orzechowym i wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami. Na tak przygotowany spód wylewamy masę z kaszy jaglanej. Całość wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Dodajemy syrop klonowy. Po przestudzeniu polewamy ciasto i wkładamy do lodówki, aby polewa stężała.   Posypujemy kakaem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz