niedziela, 1 lutego 2015

Pizza bezglutenowa z indykiem i gruszką



Składniki na ciasto:

7-8 g drożdży suchych bezglutenowych
250 g maki gryczanej
3 łyżki oleju
pół lub jedna szklanka ciepłej wody (zależy od konsystencji ciasta)
pól łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli




Mąkę, drożdże, cukier, sól zalewamy ciepłą wodą, a następnie dodajemy olej. Ciasto ugniatamy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

W tym czasie możemy wykonać sos i przygotować składniki, które znajdą się na pizzy.

Sos:

1 słoiczek pomidorów (najlepiej domowej produkcji :))
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka bazylii suszonej
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
można dodać czosnek

Wszystkie składniki mieszamy i już:)


Ciasto na pizzę rozkładamy na papierze do pieczenia. Ciasta powinno wystarczyć na dużą pizzę prostokątną lub dwie średnie okrągłe. Pieczemy je przez około 20 minut, a następnie smarujemy sosem i dekorujemy wybranymi składnikami, po czym na kolejne 10-15 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Smacznego!

Moja wersja pizzy na dziś: gruszka, pierś z indyka, ser kozi lub gouda i rukola.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz