piątek, 30 stycznia 2015

Mleko migdałowe





Mleczko migdałowe. Z roślinnych napojów to na razie najsmaczniejszy moim zdaniem trunek:)

Składniki:
150 g migdałów
4 szklanki przegotowanej wody
wrzątek do zalania migdałów

cukier do smaku




Migdały namaczamy we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy migdały kranówką. Obieramy ze skórki. Po tym zabiegu skórka powinna lekko odchodzić.
Następnie ponownie zalewamy migdały kranówką i pozostawiamy na 8 godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie odlewamy wodę, migdały wrzucamy do blendera i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Miksujemy...... przecedzamy przez np. pieluchę...i już. czynność przecedzania i mielenia możemy powtarzać dolewając do miąższu, który pozostanie kolejną szklankę lub 2 wody.
Finalnie otrzymujemy pyszne mleczno, jak wyżej na zdjęciu i puszysty twarożek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz