niedziela, 25 grudnia 2016

Sernik dla cukrzyka


Składniki:
4 żółtka
2 jajka
6 białek
1 kg twarogu (ja użyłam Zotta 4 procent tłuszczu)
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
150 g ksylitolu
3 łyżki mąki jaglanej (zmieliłam kaszę)
skórka z cytryny
wanilia

Ubijamy białka (6 sztuk). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy 2 jajka i 4 żółtka z ksylitolem. Dodajemy masę twarogową. Dodajemy mleko, olej, skórkę z cytryny, wanilię i mąkę. Miksujemy. na koniec wszystko mieszamy bardzo delikatnie z pianą. Pieczemy przez 60 minut. Studzimy w piekarniku.
Wybrałam okrągłą formę 25 cm. Polecam jednak blaszkę większą, tak aby ciasto było niższe. Spód mógłby lepiej się dopiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz