czwartek, 29 stycznia 2015

Ryżowe mleko waniliowe

Ryżowe mleko- alternatywa dla mleka krowiego;)

Składniki (podwójna porcja- 1 - 3 litrów..bardzo duża porcja..)
2 torebki lub 200 g luźnego ryżu (biały lub brązowy)
laska wanilii (opcjonalnie)
cukier
szczypta soli
woda przegotowana (2-4 szklanki)

Ryż gotujemy do miękkości..można lekko rozgotować. Do gotującego się ryżu dodajemy laskę wanilii (można nie trzeba dodać jej ziarenka do mleka). Ugotowany ryż przelewamy do blendara i dodajemy przegotowaną wodę. Ilość wody zależy od tego, jaką konsystencję mleka chcemy uzyskać. Płyn przecedzamy przez sito lub/i gazę, dodajemy sól, cukier..wedle uznania i już:)
Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz