piątek, 26 czerwca 2015

Mleko z orzechów włoskich


Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

-duży kubek obranych orzechów włoskich
- 3-4 szklanki wody

Orzechy obieramy ze skorupek (około 1 kubka), wkładamy do miski i zalewamy wodą. Moczymy je 1-2 dni. Co 12 godzin odlewamy wodę z orzechów i zalewamy je czystą. Po 2 dniach, jeśli ktoś chce mieć bardziej białe mleczko może orzechy obrać ze skórki, ale ten zabieg nie jest konieczny (zresztą jest czasochłonny) wrzucamy orzechy do blendera i zalewamy 2 szklankami wody. Miksujemy około 2 minuty. Przecedzamy płyn przez sitko i gazę (lub podwójną gazę) i mleczko gotowe. Jeśli jest za tłuste można rozrzedzić wodą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz