poniedziałek, 25 stycznia 2016

Szarlotka bezglutenowa






Składniki:
1/5 szklanki płatków kukurydzianych
2 szklanki mąka bezglutenowa (MIX)
200 g rozpuszczonego masła klarowanego
2 szklanki cukry trzcinowego
1,5 kg jabłek
cynamon
1 jajko

Ciasto:
Mąkę mieszamy z płatkami i 1 szklanką cukru. Dodajemy roztopione masło oraz jajko. Ciasto wykładamy na średniej wielkości blaszkę. Zostawiamy odrobinę do pokruszenia na jabłkach.

Nadzienie:
Jabłka obieramy i trzemy na tarce (duże oczka), dodajemy do nich cukier i cynamon. Wykładamy na cieście. Posypujemy kruszonką. Pieczemy do godziny w temperaturze 180 stopni. Przez 20 minut pieczemy pod folią. Ciasto można posypiać cukrem pudrem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz