sobota, 28 stycznia 2017

Murzynek bez cukru





Składniki:



3/4 szklanki mąki żytniej
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka mielonych migdałów lub dowolnych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
5 jajek
5 łyżek kakao niesłodzonego
2 łyżeczki cynamonu
stewia, ksylitol lub syrop z agawy (ja dodałam ten ostatni)

oraz
dżem porzeczkowy bez cukru- do przełożenia warstw
czekolada gorzka/ mleczna bez cukru , syrop z agawy- na polewę

Łączymy ze sobą składniki suche. Ubijamy masło z jajami i łączymy wszystkie składniki. Do masy, jesli jest zbyt zbita dodajemy wodę. Wykładamy do tortownicy, pieczemy w 180 stopniach... z termoobiegiem (ciasto będzie bardziej suche, przypominające piernik) lub normalnie góra dół. Po upieczeniu studzimy, rozcinamy, przekładamy dżemem. Czekoladę z syropem roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nim ciasto. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz